Resveratrol PLUS - wyciąg z czerwonego wina

Dostępne opakowanie:
60 kapsułek
Skład:
Składniki aktywne/1 kapsułka:
Resweratrol
(std. 50% trans-resweratrolu) 100 mg
Ekstrakt z nasion winogron 50 mg
Koenzym Q10 20 mg

Wskazania:
uzupełnienie diety w polifenole, działające ochronnie na serce
Dawkowanie i sposób użycia:
1 kapsułka dziennie po posiłku
Resveratrol PLUS - suplement diety
Opis:
Zapewne słyszałeś o zdrowotnych właściwościach czerwonego wina. Resveratrol PLUS to unikalny zestaw antyoksydantów najwyższej jakości – źródło skoncentrowanej siły polifenoli – resweratrolu pochodzącego z czerwonych winogron, wzmocnionych ekstraktem z nasion winogron oraz koenzymem Q10.
Zgodnie ze starą, znaną prawdą, kieliszek dobrego, czerwonego wina ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
We wczesnych latach dziewięćdziesiątych mądrość ta znalazła potwierdzenie w licznych badaniach naukowych, dotyczących zjawiska „paradoksu francuskiego”. Okazuje się, że pomimo diety bogatej w tłuszcze nasycone, w społeczeństwie francuskim występuje znacznie mniej przypadków chorób sercowo-naczyniowych, niż w innych obserwowanych krajach. Wyjaśnienie tego fenomenu nie leży głównie w predyspozycjach genetycznych Francuzów, lecz w regularnej konsumpcji wysokiej jakości czerwonego wina, bogatego w polifenole. Pod nazwą tą kryje się złożona rodzina związków chemicznych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ich zadaniem jest ochrona komórek i systemu obronnego organizmu przed wolnymi rodnikami, wytwarzanymi podczas procesów fizjologicznych, jak również w wyniku ekspozycji na liczne czynniki środowiskowe.
Najbardziej charakterystycznym polifenolem czerwonego wina jest resweratrol, który jest obecnie uważany za jeden z najbardziej obiecujących antyutleniaczy naturalnego pochodzenia. W przyrodzie związek ten występuje w 4 chemicznych formach, spośród których najbardziej aktywny biologicznie jest trans-resweratrol. Najwięcej tej substancji znajduje się w skórce i nasionach winogron, co wyjaśnia również jego obecność w czerwonym winie (średnio 2-3 mg/l czerwonego wina). Resweratrol wykazuje również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy poprzez wspomaganie właściwego ukrwienia naczyń krwionośnych, hamowanie utleniania lipidów, frakcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
Preparat Resveratrol PLUS, jak sama nazwa wskazuje, został dodatkowo wzbogacony ekstraktem z nasion winogron oraz koenzymem Q10. Ekstrakt z nasion winogron to źródło oligomerycznych proantocyjanidyn (OPC), najbardziej cenionych ze względu na korzystny wpływ na układ krążenia.
Z kolei koenzym Q10, poza właściwościami antyoksydacyjnymi, wspomagającymi funkcjonowanie układu krążenia jest odpowiedzialny za dostarczanie komórce niezbędnych ilości energii. Taki dobór składników dodaje organizmowi witalności, spowalnia procesy starzenia i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. A zatem, Resveratrol PLUS to idealne rozwiązanie dla potrzeb współczesnego człowieka.
UWAGA!
Jeśli regularnie zażywasz leki, przed zastosowaniem produktu skonsultuj się z lekarzem.
Słowa kluczowe: Resveratrol PLUS, Calivita, wyciąg z czerwonego wina, apteka, sklep, resweratrol, polifenole, serce, układ krążenia
Resweratrol - strażnik serca z naukowego punktu widzenia
Potencjalne kliniczne właściwości resweratrolu. 1
Działanie przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne
„Badania wykazały, że resweratrol wpływa na profil lipoprotein i triglicerydów w surowicy, m.in. zapobiegając utlenieniu frakcji LDL cholesterolu i jej wychwytywaniu przez makrofagi, a tym samym odkładaniu lipidów w ścianie naczyń krwionośnych, co przeciwdziała tworzeniu blaszek miażdżycowych. Hamuje także agregację i niektóre etapy aktywacji trombocytów, zapobiegając powstawaniu zakrzepów...” 2
„…resweratrol powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych i przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu.” 2
Działanie neuroprotekcyjne
„Badania epidemiologiczne sugerowały związek między spożywaniem większych ilości wina a niższą zapadalnością na chorobę Alzheimera. Fenomen ten może być skutkiem licznych działań resweratrolu w obrębie struktur ośrodkowego układu nerwowego. Wykazano, że hamuje on śmierć neuronów i powiększanie się obszaru martwicy powstałej w wyniku niedotlenienia, urazu czy czynników toksycznych… Dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym i „zmiataniu” wolnych rodników resweratrol ogranicza niekorzystne skutki stresu oksydacyjnego w układzie nerwowym…” 2
„Badania dowiodły również, że dieta bogata w resweratrol sprzyja długowieczności i spowalnia przebieg chorób neurodegeneracyjnych.” 2
Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
„Szczególnie podkreśla się aktywność resweratrolu w przeciwdziałaniu skutkom stresu oksydacyjnego i ograniczaniu reakcji zapalnych.” 3
„Sugeruje to, że resweratrol jest istotnym składnikiem czerwonych win hamującym powstawanie wolnych rodników…” 4
„…aktywność antyoksydacyjna resweratrolu przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania potencjalnie mutagennych i kancerogennych oksydacyjnych modyfikacji DNA...” 3
Zmniejszanie ryzyka otyłości
„…wpływa na zmniejszenie ogólnej masy tkanki tłuszczowej, hamując różnicowanie preadipocytów i stymulując lipolizę oraz indukując apoptozę dojrzałych komórek tłuszczowych.” 2
„…w warunkach sprzyjających powstawaniu otyłości, czyli stosowanie wysokokalorycznej i wysokotłuszczowej diety, resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dietozależnym – otyłości i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym.” 5
1. Przysławski J., Dzięcioł M.: Resweratrol – aktualny stan wiedzy. Bromat. Chem. Toksykol. – XLV, 2012, 4, s. 1166–1174.
2. Frączek M., Szumiło J., Podlodowska J., Burdan F.: Resweratrol – fitofenol o wielokierunkowym działaniu. Pol. Merk. Lek., 2012, XXXII, 188, s. 143-146.
3. Mikstacka R., Ignatowicz E.: Działanie chemoprewencyjne i terapeutyczne trans-resweratrolu i jego analogów w chorobach nowotworowych. Pol. Merk. Lek., 2010, XXVIII, 168, s. 496-500.
4. Zdrojewicz Z., Belowska-Bień K.: Resweratrol – działanie i znaczenie kliniczne. Adv. Clin. Exp. Med. 2005, 14, 5, s. 1051–1056.
5. Kopeć A., Piątkowska E., Leszczyńska T., Bieżanowska-Kopeć R.: prozdrowotne właściwości resweratrolu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), s. 5-15.